“Muzulmán ország Európa szívében? Bullshit!”

2008. március 07., Timi

Koszovó egyértelműen világi állam. Laurát és Vjosát arról kérdeztem, milyen a nők helyzete Koszovóban, és egybehangzóan azt mondták, mint akárhol máshol Európában. Senki nem törődik azzal, hogy egy nő éppen nem hord kendőt, mint ahogy azzal sem, ha éppen hord – és szemmel láthatóan utóbbiak jelentős kisebbségben vannak. Valósággal vadásznom kellett, hogy sikerüljön egy-két tradicionális öltözködésű koszovói nőt fotóznom.

kendo3_km.jpg

Kosovska Mitrovica, albán rész

kendo4_anyalanya.jpg

Pristinai anya és lánya. Az erős szélben nekem is elkelne valami fejfedő

kendo1.jpg

Ezek a nénik meg éppen akár Kolozsváron is sétálgathatnának

Az sem érdekel senkit, hogy valaki éppen muzulmán, katolikus, ortodox vagy ateista – a vallási élet teljes mértékben a személyes szférába tartozik, amit nem kér számon egyik ember a másikon. Az a nézet, miszerint az újszülött állam támogatásával voltaképp egy muzulmán országot melenget a keblén Európa, ami ki tudja, milyen veszélyekkel jár majd a későbbiekben, egész egyszerűen Koszovó-ellenes propaganda – mondják.

A koszovói nők valószínűleg azért is ennyire önállóak és függetlenek, mert a milosevicsi időkben volt olyan időszak, amikor a katonaság elől külföldre menekülő férfiak hiányában hét nőre egyetlen pasi jutott. A katonaköteles albán fiúkra a jugoszláv hadseregben válogatott megaláztatások sora várt, s ami még súlyosabb, hogy rengetegen eltűntek, illetve meggyilkolták őket a katonaság alatt.

A pristinai kocsmákban mindenhol ugyanannyi nőt látni, mint férfit, senki nem néz rájuk ferdén, ha alkoholt isznak, cigarettáznak; ugyanúgy hordanak miniszoknyát, szűk farmert vagy dekoltázsos blúzt, mint bárki Romániában. A falvakon, vidéken természetesen tradicionalistábbak az emberek, mondja Vjosa, de szerinte ez a keresztények esetében is ugyanígy működik. Alapjában véve igazat adok neki.

kendo5_mecset.jpg

Mecset Pristinában. Éppen imára hív a müezzin, de a járókelők nem igazán figyelnek rá

kendo2_bacsifejfedovel.jpg

Koszovói bácsi tradicionális albán fejfedővel

Címkék: , , ,

3 Megjegyzés: ““Muzulmán ország Európa szívében? Bullshit!””

  1. Timi

    Update Ardiantól: a fejfedő neve “plis”, gyapjúból, kézzel készül, és a népviselet része, nem vallásos öltözék

  2. stevie wonder

    Azt azert tegyuk hozza, hogy a jugoszlav hadseregben megalazott, plane meggyilkolt alban fiatal ferfiak sztorija inkabb az alban neplegenda eleme, nemigen van olyan adat, ami alatamasztana.

    Erdekes konyv az ilyen, es ehhez hasonlo legendakrol, mindket oldalrol, egy kulso szemlelotol:

    http://www.amazon.com/gp/product/0520218655/ref=cm_rdp_product/002-2628145-4181607

  3. stevie wonder

    Ja, az Amazon oldalon erdemes elolvasni a lap aljan a Customer Review-kat, ok reszletesen leirjak, milen esettanulmanyok vannak a konyvben.