Hova tűnt a vakolat?

2008. március 06., Sipi

Feltűnt, hogy Koszovóban kivételnek számít a bevakolt ház: a legtöbb ház téglából épül, falait csupaszon hagyják. Megjegyzem, ez nem csak Koszovóban érvényes, Szerbiában is sok vakolatlan házat látni. Utánajártunk, miért lehet ez:

1. magyarázat: az albánok nem az eszükkel, hanem az akaratukkal építik a házukat (angolul jobban hangzik: albanians build houses with their will, not with their mind). Konkrétan ez annyit tesz, hogy házépítés előtt nagyon kevesen gondolkoznak el azon, mennyi pénz áll rendelkezésre – egyszerűen csak akarnak egy szép nagy házat, el is kezdik építeni, aztán elfogy a pénz, beköltöznek egy kis szobába, a felső emeleten pedig évekig fúj a szél.

vakolatlanhaz1.jpg

Egész negyedek épülnek Koszovóban az országúttól nem messze, az ember csak találgathat, hogy éppen mikor van lakott településen és mikor nem. Helységnévtáblák ugyanis csak elvétve vannak

vakolatlanhaz2.jpg

Parabolaantenna van, vakolat nincs

vakolatlanhaz3.jpg

Itt még éppen folyik az építkezés. A házak nagy része legalább kétszintes, az alsó szint többnyire üzlethelyiségnek vagy cégszékhelynek van kialakítva, még akkor is, ha éppen nem működik benne semmiféle vállalkozás

vakolatlanhaz4.jpg

vakolatlanhaz5.jpg

2. magyarázat: az albánok számára az a fontos, ami a ház falain belül van – állítólag nem ritka az, hogy a befejezetlen, vakolatlan külső a lehető legigényesebben kidolgozott belső teret rejti. Valószínűsíti ezt a mentalitást az is, hogy az albán lakások makulátlanul tiszták, az ajtóban kötelező levenni a cipőt – míg a közterületeik nagyon gondozatlanok.

Hallottunk olyan esetről, hogy miután a ház belül kész, a tulajdonos legyint, s kijelenti: majd vakolok meg festek is, ha lesz rá pénzem. Persze sose lesz rá pénz, mert ugye az mindig kell egy jobb autóra, vagy erre-arra.

3. magyarázat: Koszovóban az újonnan épült házak 90 százalékának nincsen építkezési engedélye, így feltételezhető, hogy nincs olyan hatóság, ami arra kötelezhetné a lakosságot, hogy tartsák karban az épületük homlokzatát, vagy záros határidőn belül fejezzék be az építkezést.

4. magyarázat: egy kommentelő írta, az a dolog nyitja, hogy a befejezetlen házak után nem kell adót fizetni (legalábbis a Vajdaságban nem). Ennek utánaérdeklődtünk, Koszovóban mindenki röhögött, ha ház után fizetendő adóról hallott – szinte biztos, hogy ezt az adónemet senki nem fizeti, úgy, ahogy mást se nagyon.

Címkék: , , , ,

10 Megjegyzés: “Hova tűnt a vakolat?”

  1. Piszkapeti

    „Helyiségnévtábla”? :) ) Inkább helységnéVTábla.

  2. Piszkapeti

    mármint helYSégnévtábla

  3. admin

    javítva… de miért írtál egyes betűket nagybetűvel?

  4. jiji becali

    “[...] Valószínűsíti ezt a mentalitást az is, hogy az albán lakások makulátlanul tiszták, az ajtóban kötelező levenni a cipőt [...]” Ja, ezt a hamis mitoszt nekem is volt szerencsem vastagon megtapasztalni Torokorszagban. Az altalanos muszlim praktika szerint ugyanis cipovel valahova belepni a tiszteletlenseg jele, mint ahogy a tiszteletlenseg jele vagy huszezer egyeb dolog is, ami Europaban (Keleten vagy Nyugaton) meglehetosen termeszetes es normalis emberi tevekenyseg (pl. mobiltelefont buszon kikapcsolni! Nehogy telefonalni merj egy torok buszon ulve! Meg fognak kovezni, mert 1. a tiszteletlenseg jele, ha buszon telefonalsz. Csinald maskor, mashol, pl. melo kozben vagy kocogas kozben vagy szexeles kozben 2. a torok kozfelfogas szerint a buszon levo bekapcsolt mobiltelefon “rossz hatassal van az autobusz fekrendszerere” (!!!) (errol tobb forrasbol is kenytelen voltam meggyozodni, mivelhogy elsore eleg hihetetlenul hangzott. Ha me’? A repulon nem kell kikapcsolni a mobilt?!). A cipos sztori ellenere a torok lakasok sem nem tisztabbak, sem nem mocskosabbak, mint az europai lakasok (egyesek szerint meg mocskosabbak, de hat ez mar csak igy van, ahany haz, annyi velemeny. amugy meg szerintem is mocskosabbak. hehe.) Az albanok pedig, leven ok is igazhitu nepseg, hasonlo tendenciat mutatnak kave- meg lakberendezes-ugyekben. Ugy segitse oket Allah. Güle-güle!

  5. Timi

    B., ezt egy EBESZ-es mesélte amúgy, aki jópár éve ott él Pristinában, szóval, hajlamos vagyok hinni neki… a sztori a mobilhiedelemmel jó, de talán nem kéne olyan megállapításokat tenni, hogy melyik népség mocskosabb a másiknál. mindenki söpörjön a saját háza táján, tudod.
    :) “szerintem”.

  6. jiji becali

    Szerintem dehogyis, T. :) ) Jo az utinaplo, irjatok meg. Groeten uit Maastricht

  7. kobold

    Ezt a szokást a Balkán mediterán részén vagy Törökországban több helyen meg lehet figyelni. Egyszerűen kisebb a csapadék, sokkal magasabb az évi átlahőmérséklet mint a mi kontinentális tájainkon. A vakolatnak elsősorban hőszigetelő szerepe van…

  8. r.

    Gyermekkeoromban olyan házakat rajzoltam, aminek a falán meg lehettt szmolni, hány téglábólépültek… Nem szép a pisros téglafal? ;)

  9. r.

    bocs, sietve gépeltem…

  10. stevie wonder

    Kobold: “Ezt a szokást a Balkán mediterán részén vagy Törökországban több helyen meg lehet figyelni. Egyszerűen kisebb a csapadék, sokkal magasabb az évi átlahőmérséklet mint a mi kontinentális tájainkon. A vakolatnak elsősorban hőszigetelő szerepe van…”

    Koszovoban viszont durvan kontinentalis eghajlat van, eleg szelsoseges homersekletekkel.