Embervadászat Szerbiában és Koszovóban

2008. február 26., Timi

Az előbb beszéltem Dejannal, holnap tudunk találkozni dél körül. Apropó, azt hiszem, picit meg kell magyaráznunk a módszerünket, amivel embereket vadásztunk.

1. Gúgöldotkom, kulcsszavak, tetszÅ‘leges sorrendben: serbian blogger, liberal serb view about Kosovo, Belgrad blog, Beograd blog, blogger from Belgrad, Kosovo blog, blogger from Kosov, blogger from Prishtina, Prishtina weblog… és ha elég türelmes az ember, elÅ‘bb/utóbb talál egy bloggert, aki angolul ír. Esetleg többet. Mailt küld, amire választ kap. Vagy nem. Kap a mailben egy telefonszámot, ami 063/mal kezdÅ‘dik. Próbálja hívni, ugye, roaming, aztán némi dokumentálódás után kiderül, nem elég eléje a szerbiai országhívószám, hanem kell a 00 is, tehát: 00381/63… stb. S találkozót beszél meg az ismeretlennel, akinek így vagy úgy, de felcsigázta az érdeklÅ‘dését. és persze mailben bátor az ember, nem úgy, mint a szerb határÅ‘rrel vagy egy kedves románszeretÅ‘ belgrádival. Elmondja, .hu from .ro (SütÅ‘ Zsolt kifejezésével élve), és a hangulatokra és lelkiállapotokra bízza magát.

2. Tömeges felhívást tesz közzé a népszerű utazószájtokon, hogy találkozna, esetleg megszállna, várost nézne, barátkozna stb. Visszaírnak a harmincból tízen, aztán gyÅ‘zzed szervezni a találkozókat…

ez az egész netes ismerkedés tényleg, valóban, közhelyesen határokfeletti. de ettÅ‘l még nem lesz, természetesen, több annál, amikor a bejáratott embereket kérdezi meg a riporter a dolgok állásáról. bejáratott embereket, értsd közéleti szereplÅ‘ket, akik várhatóan körülbelül ugyanazokkal a szavakkal mondják el neked is, amit a másik riporternek. persze mindig éri az embert meglepetés, amikor ismeretlen terepen van, hiába dokumentálódik. Pl. amikor az, aki véletlenül az útjába került, sztereotip módon szintén ugyanazokat a szavakat mondja, amire “az utca emberétÅ‘l” számítottál, csak épp abban nem hittél, hogy létezik Az Utca Embere.

Azt hisszük, ha mintát veszünk egy idegen világból, és leírjuk, amit tapasztalunk, ezáltal hozzáteszünk valamit a képhez. Micsoda ismeretelméleti optimizmus! Hogy árnyaljuk vagy elmossuk: az esetleg még talál. Csak azt akartam mondani, hogy a “Belátni a napi politikai nyilatkozatok mögötti valóságba” megfogalmazást nem gÅ‘g ihlette. Gondolom, mindenki egyetért: nyilván nem egy “valóság” van.

Címkék: , ,

6 Megjegyzés: “Embervadászat Szerbiában és Koszovóban”

  1. .hu from .ro

    :)
    (Ãœgyeljetek magatokra.)

  2. .hu from .tm

    hivhattal volna nyugodtan, amikor eltevedtetek… en mondjuk szeretem az arad-lippa-tva utvonalat… nappal. ejjel nem ajanlanam. se tabla, csak godor.
    jot kuncogtunk…
    na de most jon nektek a lenyeg…

  3. Piszkapeti

    Roppantul élvezem ezt az útinaplót, hajrá! :) (Én is be szívesen elmentem volna…)

  4. gez

    Végül milyen útvonalon mentek a Szandzsákba?

  5. Timi

    köszi mindenkinek :) kicsit fáradt vagyok, és már van autóstérképünk, úgyhogy meg tudjuk majd mutatni, hova akarunk eljutni, ha véletlenül kérdezősködésre kerül a sor.
    Gez, hamarosan lesz részletes útvonal, mert van roadmap, hurrá. valami 300 dinár volt talán.

  6. Koszovói útinapló » Blog Archive » Világom határai

    [...] látunk, hiába vélünk felfedezni összefüggéseket, hiába válaszolunk a kommentekre. Hiába szögezzük le már az elején, mintegy megelÅ‘legezve a kudarcot: “Azt hisszük, ha mintát veszünk egy [...]