Mitrovicai híd “békeidÅ‘ben”

2008. március 18., Timi

Most, hogy újra fellángolt az erÅ‘szak Kosovska Mitrovicában, elÅ‘szedem a több mint két hete készült fotókat. A délutáni napsütésben minden békésnek, de ugyanakkor vészjóslóan kihaltnak tűnt akkor. Mint egy színpadi elÅ‘adás után szétszórt kellékek, ott hevertek a szögesdrót-tekercsek, táblák; az ásítozó vagy félkörben egymással dumálgató KFOR-katonák mintha csak ottfelejtették volna magukat, statiszták egy próba után. Hát igen, próba, próba, aztán elérkezett az elÅ‘adás pillanata…

hid_tabla.jpg

Túlélőkészlet a hídon átkelni vágyóknak (azaz szó szerint útmutató a híd átkeléséhez). Első és legfontosabb feltétel a legális személyazonossági igazolvány birtoklása. Figyelem, a biztonságiak akármikor megállíthatnak és ellenőrizhetnek! Gyülekezési jog felfüggesztve. A rosszindulatú vagy provokatív viselkedést azonnal megtorolják.

hid_drot.jpg

Ördögszekérre emlékeztet a lazán a lámpaoszlop tövében hagyott drótköteg. Ezt nem meri senki begyűjteni ócskavasnak…

hid_kilatas.jpg

Szocreál az Ibar-parton. Itt mintha nem is lenne olyan koszos a folyó… vagy csak az ég kékje feledtette el az úszó PET-palackok és nejlonfoszlányok látványát?

hid_orbode.jpg

Nicsak, egy őrbódé. Semmi mozgás, de biztos, ami biztos: a másik oldalon megyünk.

hid_seta.jpg

Éppen kimenőjük van, vagy legalábbis olyan lazán sétálnak el mellettünk. Egyikük nő. Azon gondolkodom, milyen érzés állandóan egy súlyos, himbálózó fegyverrel a derekadon járkálni.

hid_interju.jpg

Tévéstáb sütkérezik velünk átellenben, közben dolgoznak is egy kicsit. A kamera a beszélő mögött a szerb városrészt pásztázza.

hid_visszafele.jpg

Itt már megfordultunk, hátunk mögé került kis-Szerbia, az árnyékok pedig jobbról hajolnak be a néptelen híd aszfaltjára.

hid_oldalrol1.jpg

Hirtelen kíváncsi leszek, mi van a híd alatt. Hát a folyó. Akárhogy is nézem, semmiben sem különbözik az általam eddig látott hidaktól. Távolról az őrbódét is fagylaltárusnak nézném szívem szerint. De oda az illúzió, mert kilép egy egyenruhás az ajtaján.

hid_un.jpg

Ez se fagylaltoskocsi, ami azt illeti.

hid_kfortabla.jpghid_kutya.jpg

A híd ideális helynek tűnik az alvásra, vagy egész egyszerűen a vízszintesbe helyezkedésre. Tiltótábláknak és kutyáknak egyaránt.

hid_kutya2.jpg

Kelj fel, kiskutyám. Na, egy-kettő. Csendben szurkolok neki (mielőtt még megkérdeznétek, igen, élt, és aludta az igazak álmát az út közepén, a napsütésben), hogy vegye észre magát, illetve a közeledő KFOR-kocsikat.

A többit már tudjátok.

Címkék: ,

6 Megjegyzés: “Mitrovicai híd “békeidÅ‘ben””

  1. pjotr

    Igazi csende’letet :-) teccik!

  2. Szekeres István

    Sziasztok, véletlenül találtam rá a blogra, és egyszuszra végig is olvastam :-) Budapesti magyarként tíz évet dolgoztam Szerbiában, az utóbbi idÅ‘ben részben Koszovóban. A blogban az tetszett, hogy neketk ez a pár nap is elég volt, hogy rátaláljatok a legnagyobb igazságra, miszerint Koszovóban párhuzamos igazságok léteznek. Sikerült a legfÅ‘bb arketípusokat is felhajtani, a világjáró nyugati hippi-fotóriportertÅ‘l a meg-nem-alkuvó szerb iskolaigazgatón át az örökoptimista pristinai albán értelmiségiig. Ha majd visszamnetek egyszer, ne hagyjátok ki Decanit, és külön tippem Prizren. Úgy egyébként találtam egy-egy apróságot, amit pontosítani lehetne — ha látjátok értelmét, hogy utólag egy-egy félmondatot módosítsatok a bejegyzésekben, létezik az a mennyiségű Ursus, amennyiért koptatom egy kicsit a billentyűzetem :-)

  3. Timi

    Kedves István, örülnénk a pontosításaidnak… Amúgy pont erre is jó a blogműfaj, hogy az olvasó bekommentelhet, mint ahogy már eddig is történt párszor, hogy Å‘ ezt másképp tudja. Az Ursust a kommentekért majd behajthatod rajtunk, amikor Kolozsváron jársz ;)

  4. Timi

    Ja, és profi a riportod a MANCS-ban. Mikor írtad? sehol sem találtam a dátumot. gondolom, kb. egy éve.

  5. stevie wonder

    Na, ma becsulettel vegigkommenteltem a posztokat :-) Johet az Ursus :-)

    A cikkem a Narancsban 2006 majusaban jelent meg. Most egy szandzsaki irason dolgozom.

  6. admin

    Wow, köszi a rengeteg kommentet. Fellendült ismét a blog látogatottsága;) Mikor jössz errefelé? megírom mailben az elérhetőségünket.